Dovolenka na Slovensku s deťmi: Kam sa vybrať?

Spoznávanie prírody, histórie či kultúry – aj v takomto duchu sa môže niesť dovolenka a výlety na Slovensku. Ak vás neláka cestovanie s rodinou za hranice, inšpirujte sa našimi tipmi, kam za dobrodružstvom vyraziť doma.

Po Slovensku sa dá pohodlne cestovať aj vlakmi či autobusmi, no najpraktickejšie a najrýchlejšie je rozhodne auto. Ak ho nevlastníte, môžete si ho požičať. Aj u nás máte takúto možnosť, i keď ju ešte stále veľa ľudí nevyužíva.  Pre rodinu s deťmi je najvýhodnejšie SUV, do ktorého nebudete mať problém zbaliť aj kopu náhradného oblečenia či hračiek. Navyše s ním bez problémov prekonáte aj náročnejšie terény a budete sa v ňom cítiť bezpečnejšie. Kam sa teda vydať, aby si výlet užili všetci čo najviac?

Vysoké Tatry

Síce sú Vysoké Tatry vyhľadávanou destináciou najmä na zimnú lyžovačku, aj v letných mesiacoch ponúkajú turistom hromadu možností. Výlet s deťmi nemusí byť len o prechádzke okolo Štrbského plesa. Vydať sa môžete hneď na niekoľko jednoduchších túr.

Krivaň

Jednou z najvyhľadávanejších lokalít je napríklad Hrebienok. Na ten sa dokonca dostanete aj lanovkou zo Starého Smokovca. Ak však túžite po väčšom dobrodružstve, odporúčame vám ísť pešo. V prípade, že by ste si turistiku chceli ešte o čosi predĺžiť, môžete pokračovať na Studenovodské vodopády a Zamkovského chatu.

Detičky v Tatrách rozhodne poteší aj Svištia krajinka – vonkajšie drevené ihrisko pri stanici lanovky na Skalnatom plese. Okrem zábavy sa tu môžete pozrieť napríklad aj na to, aké stopy zanechávajú tatranské zvieratá. Všetky stopy sú prehľadne vyrezané do dreva. A keď už budete v Tatrách, rozhodne neobíďte ani Múzeum TANAP-u.

Expozíciu tatranskej prírody vám zas ponúkne botanická záhrada v Tatranskej Lomnici a kúsok histórie Kežmarský hrad, ktorý je tiež neďaleko. Za zmienku stojí aj jediná sprístupnená jaskyňa vo Vysokých Tatrách, Belianska jaskyňa, či jedinečné drevené kostolíky. Na tie natrafíte pri potulkách v Starom Smokovci, Tatranskej Javorine, Tatranskej Kotline či v Kežmarku.

Nízke Tatry

Nízke Tatry za svojím vysokým bratom veru nezaostávajú. Aj tento národný park ponúka pre turistov množstvo vyžitia. Je tu viacero sprístupnených jaskýň, z ktorých každá je svojím spôsobom výnimočná. Najznámejšími sú Demänovská jaskyňa slobody a Demänovská ľadová jaskyňa, kam sa radšej poriadne oblečte. Ak máte menšie deti, vydať sa môžete do Bystrianskej jaskyne, ktorej prehliadka trvá kratšie. Deti tiež hravo zvládnu aj prechádzku na Králický vodopád v Králickej tiesňave

S väčšími dobrodruhmi môžete zdolať aj niektorý z najvyšších vrchov Nízkych Tatier – Kráľovu Hoľu, Chopok či Ďumbier. Vždy však dobre zvážte, či sú vaše ratolesti na takúto túru pripravené. Aby sa náhodou nestalo, že to budete musieť v polovici otočiť alebo ich väčšinu cesty niesť.

Zaujímavou destináciou pre najmenších sú aj Donovaly, kde nájdete rozmanitú ponuku aktivít. Na svoje si tam deti prídu počas leta aj v zimných mesiacoch. 

Po ceste neobíďte ani Ľupčiansky hrad v Slovenskej Ľupči neďaleko Banskej Bystrice, ktorý si môžete prejsť aj so sprievodcom.

Liptov

Liptov je na Slovensku jednou z najvyhľadávanejších lokalít na trávenie voľného času. Niet sa čomu čudovať, pretože toho ponúka skutočne veľa . Najväčšiu vodnú nádrž Slovenska – Liptovskú Maru, či akvaparky Tatralandia a Bešeňová, ktoré pozná snáď každý. Ak ste milovníkom vody, tieto miesta odporúčame všetkými desiatimi.

Liptovska mara

kvačianska dolina, Oblazy

Vedeli ste však, že na Liptove v Kvačianskej doline sa nachádza aj funkčný vodný mlyn, ktorý je zážitkom nielen pre deti? Ak nie, mali by ste ho zaradiť do zoznamu miest, ktoré pri výlete do tohto kúta Slovenska navštíviť. Pridať tam môžete aj Múzeum liptovskej dediny či jediné sprístupnené banské dielo Medvedia štôlňa.