Kostolíky na opustených miestach majú jedinečnú atmosféru

Pri svojom štúrovaní po Slovensku som zistil aj to, že ma veľmi bavia miesta, kde nie je až tak veľa ľudí a turistov. Vybral som 5 kostolíkov na opustených miestach, pri ktorých som už stihol byť, a kde je atmoška naozaj jedinečná a oplatí sa tam urobiť si výlet. 

Dražovce

V nitrianskej mestskej časti – Dražovce sa nachádza aj Kostol sv. Michala Archanjela z 12. storočia a tento kostolík patrí medzi tie najstaršie románske kostoly u nás. 

dražovce

Haluzice

Obec Haluzice nepatrí k veľkým obciam, žije tam len niečo vyše 60 ľudí, no nájsť sa tam dá hneď viacero zaujímavých miest. Haluzická tiesňava, rozhľadňa Hájnica a aj románsky Kostol Všetkých svätých z 13. storočia sú tými najväčšími symbolmi tejto dedinky. Viac o tomto mojom štúrovaní a o tom ako som si tam bol trošku zahaluziť si môžete prečítať v tomto článku.

haluzice

Dechtice

Neďaleko dedinky Dechtice sa nachádza zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej. Ľudia ju ľudovo volajú aj Katarínka. Napriek tomu, že ide o zrúcaninu, tak dobrovoľníkmi prebieha posledné roky jej oprava, čo je super. 

dechtice

Nitra

Neďaleko Nitry sa nachádza aj ich kalvária, ktorá zaujme nielen atmoškou, ale aj krásnym výhľadom na mesto a okolie. Na jej vrchu sa nachádza aj táto Kaplnka kalvárie.

nitra - kalvária

Pominovec

Ide o románsky Kostolík sv. Jána Krstiteľa z prelomu 12. a 13. storočia. Zaujímavosťou tohto kostolíka je aj to, že je jedinou spomienkou na obec Pominovec, ktorú zničila potopa ešte v období stredoveku. Každý rok sa k tomuto kostolíku uskutočňujú aj cyklopúte.

pominovec
  • Do komentárov mi môžete napísať nejaké tipy na takéto miesta s kostlíkmi. Budem sa tešiť. 

„Po troch rokoch v zahraničí som dal výpoveď v práci a vrátil som sa späť na Slovensko. Založil som si cestovateľský blog Nie je túra bez Štúra a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine. Snažím sa so Štúrom ukázať, že Slovensko má, čo ponúknuť a stačí mu dať len šancu."

Radoslav Hoppej